Tips om jouw kinderen op een veilige manier te laten springen op een trampoline!

trampoline met jong meisje er op

Veel kinderen vinden het heerlijk om buiten te bewegen en te springen. Veel ouders besluiten om een trampoline aan te schaffen voor hun kind(eren), zodat ze lekker hun energie kwijt kunnen in de achtertuin. Erg leuk, maar af en toe gebeuren er ook wel eens wat ongelukjes. Zo kunnen kinderen hun pols breken of een hersenschudding oplopen tijdens het trampoline springen. Om het trampolinespringen zo veilig mogelijk te houden hebben we in deze blogs wat tips opgesomd die je kunt volgen om de veiligheid van een trampoline goed te controleren. 

  • Controleer de omgeving

Allereerst is het belangrijk om de omgeving waarin de trampoline geplaatst is goed te controleren. Zorg voor voldoende ruimte rondom de trampoline. Zet daarnaast je trampoline niet te dicht bij een muur of een struik. Zodra dit het geval is kunnen kinderen zich flink bezeren wanneer ze van de trampoline vallen. Zorg daarom voor minimaal 1.5 meter afstand en zorg dat de trampoline geplaatst wordt op een zachte ondergrond om de val zo goed mogelijk op te vangen. 

  • Zorg voor veiligheidsnetten

Om je trampoline een stuk veiliger te maken kun je gebruik maken van een veiligheidsnet. Een veiligheidsnet kan op twee manieren worden gemonteerd aan een trampoline. Deze kan aan de binnen- en buitenkant geplaatst worden. Het voordeel om het net aan de binnenkant te plaatsen is dat op deze wijze geen ritsen gebruikt worden komen en dat je de trampoline kan betreden middels een sluis.  Het nadeel is dat dit een illusie wekt dat je trampoline minder speeloppervlakte heeft. Bij een net aan de buitenkant heb je dit niet en kun je in de trampoline stappen met een ritssluiting. 

  • Kies een ingraaf trampoline

De ingraaf trampoline is een goede optie wanneer je de mogelijkheid hebt om te graven in de tuin. Er zitten een aantal voordelen aan t.o.v. een trampoline met hoogte. Het is eenvoudiger om de trampoline te betreden. Bij trampolines met hoogte gebruik je een trapje. Dit is bij een ingraaf trampoline niet het geval. Daarnaast is de hoogte ook een voordeel. De Ingraaf trampolines heeft geen hoogte, waardoor de kans op vallen minder groot is. Om de veiligheid helemaal te verzekeren zijn er ingraaf frame netten te koop die je makkelijk kunt bevestigingen, zodat kinderen niet onder de trampoline kunnen komen.

  • Regelmatig controleren en onderhouden

Het kan nooit kwaad om je trampoline om de zoveel tijd te controleren op veiligheid. Beter te veel controleren dan te weinig. Bij een veiligheidscontrole ga je na of de trampoline stevig op de grond staat en of bepaalde onderdelen goed vastzitten. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van grondpennen

Bekijk ook de springveren of deze niet verroest zijn. Om verroesting tegen te gaan kun je gebruik maken van een afdekhoes om je trampoline goed te behouden. 

  • Leer je kinderen om veilig te springen

Instrueer je kinderen hoe je op een veilige manier trampoline kunt springen, zodat ze weten wat wel en niet veilig is. Denk hierbij aan het doen van trucjes, aantal personen die springen en uiteraard de leeftijd zijn belangrijke onderwerpen om te bespreken. Het is niet verantwoord om een kind jonger dan drie op een trampoline te laten springen. Voor de veiligheid is het beter om ouder te zijn.

Wil jij je kinderen op een veilige manier laten springen op een trampoline. Bekijk dan eens het ruime aan bod aan Trampolines.nl of gebruik de kieswijzer om jouw geschikte trampoline uit te zoeken!

admin
Author: admin